В търсене на най-добрите КУЛИНАРНИ МАРШРУТИ, пътищата ни се пресякоха с Кмета на Малко Търново – г-н Илиян Янчев, с г-жа Веска Тодорова – Директор на Туристическия информационен център в гр. Малко Търново за регион Странджа, със секретаря на Читалището – г-жа Милена Дренчева. Срещнахме се и с представители на Историческия и Етнографския музей в града.

Нашият път мина през гр. Средец и среща с г-н Иван Жабов – кмет на Община Средец. В тази община към момента се работи по винено-туристически кулинарни маршрути, които изцяло кореспондират с нашата тема и цел.

Обобщавайки всички наши срещи може да разграничим следните кулинарни региони в Бургаска област:

  • Черноморска кухня – селищата по черноморския бряг Обзор, Свети Влас, Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско, Китен, Царево, Ахтопол
  • Старопланинска кухня – Емона, Козичино, Айтос, Карнобат, Сунгурларе
  • Тракийска кухня – районът на Средец, Дебелт, Русокастро иКамено,Българово
  • Странджанска кухня – Малко Търново, Бръшлян, Рибарникъ, Стоилово, Българи, Кости и част от община Царево

Проучванията показват, че 30 процента от преживяванията на всеки един турист, не само в България, но и в световен мащаб са свързани именно с храната и с начина на посрещането. И след като от януари до юни 2017 в област Бургас са пренощували близо с 3 % повече туристи, то ние сме длъжни да работим по направленията – местна и традиционна кухня, истории и легенди, вкусни преживявания и кулинарно гостоприемство.