Консервиране на туршия с грозде
https://youtu.be/P7u2DJAZXOI

Взема се горида от гроздето. Още недоузряло. Да е стипчиво. Приготвя се туршията от грозде, парен пипер, домати и сол.

Парена баница
https://youtu.be/Ek3g41FIGHk

Парената баница се меси с повече яйца. 10 яйца , брашно, олио, малко оцет, сол (за 3 тави баница). От замесеното тесто се правят топки, малко по-големи от необходимите за обикновената баница. Докато се приготвя тестото, се слага 4-5 литра вода да ври и в нея се пуска една буца сирене натрошена, по възможност да е домашно. Добавя се и малко мас.
Топките тесто се разточват на малко по-дебели кори и се нарязват на парчета около 10х10 см. Вземат се и се потапят във врящата вода. За около минута се сварява това тесто. Предварително от средата на разточеното тесто се изрязва парче с размер на тавата, в която ще бъде баницата. Тавата е намазана с малко мас или олио и парчето отгоре също. Пръска се малко сирене. Изваждат се малките парчета от врящата вода с решетъчната лъжица и се редят върху основното парче. Слага се един ред варено тесто, един ред сирене и така докато се напълни тавата, като отново се завършва с цял лист.
Баницата се пече върху печката. На слаб огън около един час само отдолу да се опече.
Като е готова и добре изпечена се взема „кърг“ дървена лопата с дълга дръжка и се обръща с кърпа върху кърга, после се намазва отново тавата и се обръща обратно, за да се изпече и отгоре. За горната страна пак на бавен огън поне 30 минути.
Като е готова се полива на няколко места с водата и трошеното сирене, а в средата може да се сложи голяма буца. Похлупва се с друга тава, за да се задуши и баницата се получава великолепно.

Захващане на квас (ритуал) – с. Господиново
https://youtu.be/MlwhaNnXcFc

Точно на Гергьовден се събират няколко жени и отиват рано сутринта на нивите и всяка си носи „сахан”. От класовете на лимеца или житото събират роса. Като се събере около една чашка водичка си казват „Ади, мо! Ли стига толкоз?” и си тръгват. В дома си всяка го прецежда, защото във водата остават прашинки и дребни животинки. След прецеждането се замесва с малко брашно, но така, че да не е много гъсто тестото.

Оставя се до печката и то много бързо шупва. От това тесто се взема, когато трябва да

се замес хляб, баница и др. тестени ястия.

Автентична рецепта за направа на СИРЕНЕ.

Сиренето се подсирва със сирище от ярето. Сирището е част от ярето, в което има ядки, които всъщност се ползват за подсирване. Ядките се измиват и се затрупват с едра сол. Взема се едно парче и както е солено се слага в чаша и се залива да постои 4-5 дена. С една лъжица от тази вода, в която са разтворени ядките се подсирват 2-3 литра прясно мляко.

Сирене в толумче

Толумчето се прави от скоро заклано яре. Кожичката се надува, свързана от двете страни да съхне. После се стриже, колкото може по-ниско до кожата и се изпира добре. Като изсъхне се слага сирене. Сиренето трябва да се стояло в саламура. Изважда се, измива се и се отцежда. Натрошено се слага в толумчето, като се притиска много добре с ръка. Оставя се на прохладно, проветриво място, завито с бохча. Предпазено от роса, дъжд, влага. Консумира се през зимата. Толумчето се обръща с козината навътре.