Тарана – рецепта от Голица
https://youtu.be/dW4dntuWrnQ

На други места това ястие е известно, като Трахана, Тархана и др.
Поради особености на езика тук се нарича Тарана.
Намясва се (омесва се и се разточва) по-дебеличко листо (кора), като за баница. В брашното за кората се слага само вода и сол. Разточва се с точилката. Реже се на малки лентички, подсушава се и после се слага във вряла вода. Добавя се малко мас, малко сол и като се свари може да се сервира. Консистенцията му е като на макарони. В миналото са го консумирали с дървени лъжици, тъй като се яде и тестото и соса.

Сирен в мях – стара рецепта от с. Голица
https://youtu.be/GDgj-3ZJR80

Взема се агнешка кожа, обработва се и после се изсушава. Прави се така наречения мях като се зашива. През малка дупка, вътре в него се поставя сиренето, докато е меко. Сиренето е доста подсолено и хубаво се притиска (пребива), за да изпълни плътно мяха и да не взема въздух. Сиренето придобива много особен аромат и не е по всеки вкус, но за много хора е превъзходен деликатес, и може да бъде използвано, както за овкусяване, така и за приготвяне на други кулинарни специалитети (баници, попари и др.). Тази рецепта е по-скоро метод за съхранение на сиренето.

Малки триенца – рецепта от Голица
https://youtu.be/-nicKh339lc

И тази рецепта също има различни имена в съседни на Голица села. Някои му казват Триеница (с акцент върху действието за приготвяне), но в Голица акцентът е върху крайния резултат. Триенца се наричат малките топчета, които се получават след стриване на тестото. Тестото се приготвя с вода, сол и малко мас. Налива се вода върху брашното и се търкаля с ръка, докато се получат валкове (ситнички топченца, т.нар. триенца). Топчетата се пускат в горещата вода и се варят. Консумира се като Тараната с лъжици.

Баница от с. Голица
https://youtu.be/7BVPbCyTP28

За приготвяне на тестото се използват само вода и сол. Разточват се корите – много тънко. Като са готови се сбарабочват (намачкват се с пръсти). Слагат се и се запичат във фурната. Корите може да се съхраняват много дълго така и когато се приготвя баница една кора се слага в тавата, а отгоре се слага смес от кисело мляко, яйца и сол. После се слага втора кора, после пак от сместа и така няколко пъти. Завършва се със заливката и тогава се пече във фурната. Получава се прекрасна и сочна баница.

Парен зельник
https://youtu.be/mLaTThBJX1k

Приготвя се като баница, като най-отгоре се завършва с кора. Не се пече във фурна, а се пече на плочата на печката (старите печки) отгоре, като се върти и обръща ту отдолу, ту отгоре да се запече. След това се слага мас в тавата и печенето продължава във фурната. След изпичането се оставя малко да се охлади и се захлупва с нещо. В региона на Голица има дървена лопата, която наричат „кърг“. Изстива и леко се задушава.

Булгуреник с мляко
https://youtu.be/zWc-7q3Q220

Сварява се прясно мляко и в него се слага булгур. Вари се, както мляко с ориз и когато булгурът е готов се слага в едно малко гърненце и се покрива.
В миналото това ястие е било ежедневен спътник на хората, които работят на нивата.

Дарвен булгур
https://youtu.be/9gqEcDdTL5I

Това е ястие, което в миналото е било задължителен десерт по сватбите. Измиват се сушени плодове и се сваряват на ошав. Вари се и се добавя булгур, който се вари във водата на ошава. Когато е готово се подслажда и се сервира.

Втасал пипер (Качка) с крушена чорба.
https://youtu.be/GWZkkHTR8xQ

Приготвя се през есента, когато се събира последната реколта от пипер. Предварително приготвяме накисната чорба от ситни диви круши (дребнички). Слагат се крушите да втасат и с получената чорба се залива пипера. Слага се сол. Може да се добавят зелени доматчета. Получава се интересна туршия, която издържа дълго през зимата. Може да се приготви и с други зеленчуци, но крушената чорба (саламурата) винаги е от диви круши.

Червена манджа
https://youtu.be/3WGIdppospk

Подправки: чубрица, червен пипер, сол, юзъм (гюзум, джоджен)
Агнешкото месо се запържва в тенджерка с малко вода. Като почне да се затопява мазнината на агнешкото се слага лук. Слага се повече лук, за да е по-вкусно и юзъм. Добавя се сол, червен пипер и леко се запръжва. После се добавя вода, но не много, за да стане по-гъстичко.

Бял курбан (Голишки курбан)
https://youtu.be/RuqF2gtFNS8

От агнешко месо. Слага се месото и се залива с вода. Ври и се отпенва на бавен огън.
Като заври се слага сол и се вари още дълго. Хубаво е месото да е с кокал. Когато се свари хубаво, курбанът е готов.

Мамулен ляб
https://youtu.be/UlSRpdQnddA

Меси се като обикновен хляб, но вместо пшенично брашно се прави с царевично брашно. Мамуления хляб не се надига, както пшеничния.

Квас
https://youtu.be/U6reYcAXt60

Квасът е използван като мая. Отделя се малко от тестото за хляба в малко вода и се слага в малка паничка. Така се съхранява и когато трябва да се направи хляб се взема от това тесто. Ако се е засушило пак с малко топла водичка се размесва и може да се използва за приготвяне на хляб.

Влашеник
https://youtu.be/6916CYg-_Kk

Слага се вода да заври, слага се малко мас и се добавя смляно царевично брашно. Брашното се сипва по малко и се бърка, докато стане гъста каша. Готовата каша се изсипва в тава. Полива се с подсладена вода или с мас и се поръсва с червен пипер.