С радио Варна в с. Дюлино

Сушени плодове с булгур – Дюлино
https://youtu.be/YR-xdViQM7k

Вкусен десерт, който се предлага по сватби. Първо се сваряват сушените плодове. Може да е само от един вид плод или смесени. После се вари булгура и малко преди да е готов се добавят сварените сушени плодове, и общо сместа се доварява.

Курбан – рецепта от Дюлино
https://youtu.be/hArMx8-cqSY

Курбанът в Дюлино се прави стандартно, както повечето хора го знаят. Сварява се агнешкото с вода и сол, но има и вариант с една малка тънкост.
Нарязано месото. Запържено в собствената си мазнина с червен пипер, по възможност домашно приготвен. Като се стегне месото и побелее, и се постигне желаната консистенция, се налива водата и солта. Тайната е в това, че тук задължително се добавя мащерка.

Домашен червен пипер
https://youtu.be/V-N4M-Wo5r0

Навремето червения пипер се е произвеждал от по-тънки сортове. Например: Караманджишки пипер и Еркечки пипер. Пиперът се нанизва, после се суши. Когато е изсушен се начуква ръчно на много ситно в голямата чутура. Пресява се няколко пъти, за да се отсее фино хубавото и чистото. Препича се на слънце или на огъня до такава сухота, че да може хубаво да се стрие. След това може да му се добави малко олио. Омесва се хубаво с олиото, докато придобие наситен червен цвят. След това може да се остави да изсъхне още малко или да се прибере в мястото за съхранение, плътно притиснат дори без достъп на въздух, а отгоре покрит с посолена хартия.
Когато е необходимо може да се използва за добавяне към сминдух, чубрица и други подправки, като зелените подправки се стриват ръчно и се омесват със счукания червен пипер. Приготвеният по този начин червен пипер е изключително вкусен и ароматен, и е предпочитана подправка за редица манджи.
В миналото е било популярно да се добавя и на хляб намазан с мас.

Пресенчана питка от Дюлино
https://youtu.be/HRsmqJ14los

Обикновена содена питка, която се консумира веднага след като се опече.

Джумерки с праз
https://youtu.be/9cEPAoFWArg

В Дюлино се прави манджа, в която се използват джумерки, които се запържват с праз и се подправят с червен пипер, като към ястието може да се добавят и сини сливи.

Напитката шербет
https://youtu.be/viuGaImL2Jg

Лятна разхладителна напитка, която е използвана в миналото за пиене по време на работа или на нивата. Съдържа вода, оцет и малко захар.

Баница с булгур (Булгуреник)
https://youtu.be/WwvEbIAJdHU

Тази рецепта се сервира най-често за нова година. Приготвя се като стандартна баница с плънка, като плънката е сварен булгур. Интересно е, че баницата има заливка. Запича се в един тиган мазнина и сирене и после се залива върху баницата и се захлупва с нещо, за да се задуши (кабарясва). След това баницата се пече върху печката и се обръща последователно от двете страни, за да се изпече хубаво.

Въртяна каша
https://youtu.be/S-3FbBN2WaQ

На дъното на тигана се слага мас и се посипва брашното. Като се запържи, се добавя домашен червен пипер, разбърква се и бавно се налива студена вода. Като е готова започва да бълбука и се отстранява от огъня. Бърка се още малко, за да може мазнината да се разпредели и да излезе и отгоре. Може да се консумира по различни начини.

Пуйка с булгур
https://youtu.be/qrCHLP0L7p4

Това ястие е било, особено харесван деликатес в миналото. Освен месото от пуйката и булгура, които се приготвят стандартно като пиле с ориз, към манджата се добавят нарязани зеленчуци, и само едно зрънце бахар.

Медени питки
https://youtu.be/hu0EVZJWHKk

Тестото се прави само с вода, брашно и сода. Правят се малки и се пекат в тава. Като са готови се намазват с мед и се раздават за Св. Варвара за предпазване на децата от шарка.

Солен бут или сланина в джибур.
https://youtu.be/49iKjKHwEJ4

Взема се цял свински бут и обилно се осолява от всички страни, включително и около коста навътре. Поставя се заровен в сол в нисък дървен съд, наречен джибур. По същия начин може да се осолява и сланина за зимата.

Домашно приготвяне на кори за юфка – с. Дюлино
https://youtu.be/0lM1wdmtx_0

Разпъва се голям чист чаршаф или покривки. Събират се 3-4 жени, замесват и точат огромно количество кори. След това корите се оставят да изсъхнат, особено ако има хубаво слънце да изсъхнат на слънчева светлина. Изсъхналите кори се натрошават и се прибират в съдове, за да има юфка за цялата зима. И после се приготвя с яйца и мляко за закуска.

Катена питка
https://youtu.be/Z0LhP3DkFiI

Приготвя се тесто за баница – вода, брашно, сол. Тестото се разточва. Намазва се кората с мазнина и сирене. Сгъва се, притиска се и се пържи. Другото име на катената питка е „Два пъти токано“. Може да се сгъва и повече от един път.

Пиле каша
https://youtu.be/kGfi_XnOkVI

Пилешкото месо се сварява. После се прави каша с мазнина, брашно и червен пипер и се вари заедно. Важна подправка за тази рецепта е гьозума.

Кой са ваяците?
https://youtu.be/xMbGkVa-HUk

Голяма част от тези рецепти са наследство от българската етнографска група на ваяците. В изследваната област те населяват селата Козичино (Еркеч), Голица, Солник, Аспарухово (Ченге), които са предимно в планинската част на региона. Това са били села с българско население. Когато турците си тръгват от тези места, семейства от планината слизат и се заселват в сегашните Дюлино, Господиново, Венелин и много др.

В Дюлино са заселени и маджури (тракийци преселници от Лозенград).

Това са села с много стара история, датираща още от първите векове след основаването на Дунавска България. Самите ваяци имат себе си за преки потомци на Аспаруховите българи. Ваяците запазват автентичния си език и старите си традиции. Диалектът е един от най-старите и е запазен в значителна степен в почти всички села, където се използва. Името „ваяци“ го дава акад. Любомир Милетич в началото на 20 век.

Ваяци се наричат, защото говорят на „ва“. Например: „Кадя отодяш, ва?“