На 7.10.2017 се проведе кулинарен фестивал в гр. Поморие.

Събитието премина с голям интерес, както за всички участници и партньори, така и за местното население и гости на града.

На открито, разположени в шатри, на самия площад в центъра на града 15 кулинарни специалисти и участници от провелия се Кулинарен конкурс показаха своите ястия. Гостите и представителите на турския ни партньор опитаха от Странджанския зелник, Черноморския сафрид, хляб от лимец, кушен булгур, моруна, кавърма и други български местни ястия.Турските представители предизвикаха голям интерес с вкусните си специалитети. Те представиха типичния селски хляб и други тестени изделия, ашурето /специфично точно за този сезон/, сладкото от жълто сирене /peynir halvasi/ и още интересни и специфични за одринския регион ястия.

Кметът на града, г-н Иван Алексиев лично отправи поздрав за цялото начинание, като подчерта че такъв вид дейности са особено важни за всяко едно населено място. На Фестивала беше представен проекта, готварската книга, трансграничната туристическа карта, кулинарните маршрути в двата партниращи си района. Още на същия ден няколко тур оператора проявиха интерес за срещи, в които с повече подробности да се запознаят с оформения трансграничен маршрут и създадените контакти в странджанските и старопланинските села.

Особен интерес предизвика готварската книга, която беше раздадена с томбола. Местните, позабравени, стари готварски рецепти са търсена информация.
Автентичната фолклорна група от с. Козичино – Еркешките баби със своя гайдар бяха прекрасен акцент и бързо хванаха всички на хубаво българско хоро.
Водещ на фестивала беше актьорът от Бургаския драматичен театър – Тони Минасян.

Медийната разгласа много помогна за разгласата и отразяването: